//Beweging is gezond voor de hersenen

Beweging is gezond voor de hersenen

2018-05-04T13:44:06+01:00 4 mei 2018|

Uit een artikel van Bonusan blijkt dat beweging gezond is voor de hersenen. Een kleine verandering in levensstijl heeft al snel een positief effect op de hersenen. Nieuw onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat lichaamsbeweging helpt neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en dementie te voorkomen.

Breinkrimp in de hippocampus

De gezondheid van de hersenen neemt af met de leeftijd. Gemiddeld begint het brein na het veertigste levensjaar te krimpen met vijf procent per decennium. De hippocampus, het deel van de hersenen waar het gedragspatroon van het individu deels wordt bepaald, krimpt ook.
In de hippocampus speelt de stof BDNF (brain-derived neurotrophic factor) een rol in de cel-overleving en neurale ontwikkeling. Bovendien regelt het de moleculaire mechanismen achter veranderingen in de organisatie van de hersenen van individuen als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring (synaptische plasticiteit). Kort gezegd: BDNF heeft een centrale rol in de ontwikkeling van de hersenen.
Beweging blijkt volgens het nieuwe onderzoek BDNF te verhogen. Dit zou therapeutisch kunnen werken bij onder andere neuro-psychiatrische stoornissen.

Kleine verandering, gunstig effect

Via bijvoorbeeld het immuunsysteem en een betere motiliteit van de darm is lichaamsbeweging belangrijk voor onze lichamelijke gezondheid, dit zou een gunstig effect kunnen hebben op de psyche. Bovendien kan het sociale aspect van lichaamsbeweging meespelen. Denk hierbij aan zelfbeeld en sociale interactie. Een kleine verandering in leefstijl heeft al snel een gunstig effect op het geestelijk welzijn en het behoud van de hersenen.

Lees meer over dit onderzoek en het gehele artikel op de website van Bonusan.