//Klachten bij ziekte van Parkinson
Klachten bij ziekte van Parkinson 2017-12-16T12:02:10+01:00

Klachten bij ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ernstige hersenziekte waarbij de zenuwcellen van een belangrijk deel van onze hersenen langzaam afsterven. Dat veroorzaakt diverse klachten zoals stijfheid van de ledematen, trillen van de ledematen, speekselvloed, obstipatie, evenwichtsstoornissen en in een later stadium ook psychosen en dementie.

Tekort aan Dopamine
Bij de ziekte van Parkinson zien we een tekort aan Dopamine. Dit is een neurotransmitter/stof die in de hersenen wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat verschillende zenuwcellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Door het afsterven en beschadiging van een deel van de hersenen, kan deze dopamine niet meer worden aangemaakt. De vraag is: hoe komt iemand aan een Dopamine-tekort, en kunnen we hier iets aan doen?

Factoren voor de ontwikkeling van Parkinson
Uiteraard speelt genetische voorbestemming en de erfelijke factor in het kunnen ontwikkelen van Parkinson een rol. We kunnen ziektes zoals Parkinson misschien niet vermijden, maar onderzoek wijst uit dat we wél over de tools beschikken om onze gezondheid langer te behouden!

Zo blijkt volgens een onderzoek dat een verhoogde aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën in de darmen de kans op een verstoorde motorfunctie en Parkinson verhoogt. Een verstoorde darmfunctie heeft dus een verstorende invloed op de werking van neurotransmitters in de hersenen. Bovendien verhoogt een hersentrauma (TBI: ‘Traumatic Brain Injury’) de kans op het ontwikkelen van Parkinson. Als laatste is gebleken dat wanneer het immuunsysteem langdurig actief blijft en het energie blijft vragen – door trauma of door de bovenvermelde maag-darmstoornissen – het immuunsysteem wordt gevoed door de afbraak van lichaamseigen weefsel. Mede dankzij de kPNI krijgen we meer inzicht en zien we dat bij persoon X de spieren worden gebruikt om het immuunsysteem te voeden en bij persoon Y de voorloper van dopamine opgeofferd wordt, waardoor Parkinson optreedt.

Tools om onze gezondheid te behouden
Je kunt je levenskwaliteit verbeteren met het aanpakken van de darmfunctie, door het inzetten van gezonde voeding, supplementen, optimalisatie bioritme etc. En hoe meer verschillende natuurlijke voedingsmiddelen (groenten, fruit, kruiden etc) je eet (en hoe minder aardappelen en vlees), des te gezonder je darmflora. En als je voldoende omega-3 binnen krijgt door consumptie van schaal- en schelpdieren en vis, zal je gemakkelijker kunnen herstellen van hersentrauma. Herstel van het bioritme is uiterst belangrijk bij Parkinson. Gebruik van blauw licht kan de Nucleus Nigra helpen herstellen en zo de aanmaak van dopamine.

Meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.