//Puberteit tot Menopauze
Puberteit tot Menopauze 2017-12-16T12:03:16+01:00

Van puberteit tot menopauze

Een goede hormoonhuishouding is de sleutel, van puberteit tot na de overgang. Zowel bij PMS als bij overgangsklachten is er een onbalans in de hormoonhuishouding. Wat er bij het een te veel is, is er bij het ander te weinig. We hebben het hier over oestrogenen.

Aan de basis van PMS blijkt de progesteron spiegel te laag te zijn, zodat het oestrogeen de overhand kan houden met tot gevolg: opgezet gevoel, opgezette borsten, gewichtstoename, koude handen en voeten, stemmingswisselingen en/of hoofdpijn. Wanneer er sprake is van slechte omzetting van de oestrogenen kunnen er ook heftige bloedingen en pijnen zijn. Vaak blijken vrouwen met PMS-klachten een lager serotonine gehalte te hebben (depressie, angst of snel boos). Verder kunnen te korten aan magnesium en vitamine C een rol spelen.

Het is belangrijk bij de behandeling van PMS verhoging van progesteron te ondersteunen en verlaging van oestrogenen.

Bij de menopauze komen veranderde bloedspiegels van de geslachtshormonen voor, met als gevolg een laag niveau van oestrogeen. Dit kan gepaard gaan met opvliegers, nacht zweten, vaginale droogheid, dunner wordende vaginawand, blaasklachten, libidoverlies, hoofdpijn en migraine, stemmingswisselingen, verwardheid, geheugenproblemen en naar binnen gekeerd zijn.

Door overgewicht kan er een teveel aan testosteron zijn waardoor een onbalans tussen oestrogeen en progesteron kan ontstaan. Ook kunnen er meer klachten zij bij een lage serotonine productie en stress.

Behandeling voor een goede hormoonhuishouding
Je hoeft als vrouw niet elke maand – en vervolgens na de menopauze nog jarenlang – klachten te ervaren en deze klachten voor lief te nemen. Er is zeker wat aan te doen. Voor een goede hormoonhuishouding speelt, naast voldoende beweging en ontspanning, voeding een grote rol, waarbij soms het inzetten van supplementen even nodig is om de tekorten op te vangen en aan te vullen.

Vanuit mijn acupunctuur en bioresonantie. Zo krijgt u weer grip op uw klachten. Meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.