//Leefstijl als medicijn tegen diabetes

Leefstijl als medicijn tegen diabetes

2019-01-08T21:18:14+01:00 8 januari 2019|

NRC Next publiceerde afgelopen week een interview met Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Pijl leidt het recent opgerichte Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (www.NILG.eu) en behandelt veel patiënten met diabetes type 2. Maar hij gelooft dat veel patiënten beter zichzelf kunnen genezen van deze ziekte die vooral door een ongezonde leefstijl ontstaat.

In het interview geeft hij de verschuiving aan van ziektebeelden en hoe het komt dat de meeste artsen ontzettend weinig weten over de impact van voeding en van leefstijl op ziekte: “In de loop van de vorige eeuw is de aard van de ziektelast gigantisch veranderd. De leefstijlziekten zijn belangrijker geworden, maar wij artsen zijn blijven hangen in dat model van wachten en dan pas handelen. Het is een illusie dat je daarmee diabetes en andere niet-infectieziekten kunt oplossen. Die worden gevoed door dingen die wij zelf doen.”

Lees het gehele interview op de website van NRC: Genees toch zélf je diabetes-2

Ook interessant om te lezen:

NRC, 4 januari 2019: Hulp bij het afvallen en leefstijl. Sinds 1 januari betaalt de zorgverzekering patiënten die hulp nodig hebben om af te vallen en gezonder te worden.

NRC, 4 januari 2019: Met een app meer in beweging. Er komen steeds meer (gratis) apps beschikbaar die je helpen om meer te bewegen.

Laat je professioneel begeleiden door een specialist

Kamp jij met diabetes of andere gezondheidsklachten en kun je wel wat hulp gebruiken? Centrum Engelbrecht kan jou professioneel begeleiden door onder andere leefstijladviezen en de juiste voeding. Neem gerust contact op voor meer informatie.