//Minder risico op boezemfibrilleren door eten van noten

Minder risico op boezemfibrilleren door eten van noten

2018-06-11T20:44:12+01:00 11 juni 2018|

Als kPNI therapeute adviseer ik je graag bij het oppakken van een gezonde leefstijl. Een goede gezondheid begint met bewegen en het innemen van de juiste voedingsstoffen. Lees hier meer over in het onderstaand artikel van Bonusan. Wil je persoonlijk advies, maak dan gerust een afspraak.

Minder risico op boezemfibrilleren door eten van noten

Meerdere porties noten per week vermindert het risico op boezemfibrilleren, en vermoedelijk ook hartfalen, zo blijkt uit een zeventien jaar durende studie van voedings- en leefstijlgewoonten van ruim 61.000 Zweden.

Al langer weten we dat het eten van noten een gezonde gewoonte is: een dagelijkse portie van vijftien gram is gerelateerd aan een lagere sterftekans in het algemeen en allerlei specifieke aandoeningen in het bijzonder, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, luchtwegziektes en neurodegeneratieve aandoeningen. Vooral de onverzadigde vetten uit noten dragen bij aan dit gunstige effect op de gezondheid.
Welke vormen van hart- en vaatziekten kunnen nu meer – of juist minder – in verband worden gebracht met het eten van noten? Dat is tot nu toe nog niet duidelijk. Om die vraag te onderzoeken, hebben Zweedse onderzoekers zeventien jaar lang de cardiovasculaire gezondheid gevolgd van ruim 61.000 Zweden in de leeftijd van 45-83 jaar (tot eind 2014, of tot zij doodgingen). Hiervoor maakten zij gebruik van de antwoorden die de respondenten gaven in een enquête: de Food Frequency Questionnaire. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Heart.

Gezondere leefstijl van noteneters

Uit deze observationele studie bleek allereerst dat mensen die noten aten meestal beter opgeleid waren dan degenen die geen noten aten. Bovendien hadden zij over het algemeen een gezondere leefstijl: zij rookten minder, waren minder dik, bewogen meer, aten meer groenten en fruit, en hadden minder vaak een hoge bloeddruk. Wel dronken zij meer alcohol.

Lager risico op boezemfibrilleren en hartfalen

In deze studie was de inname van noten in eerste instantie geassocieerd met een lager risico op meerdere hart- en vaatziektes: hartaanvallen, hartfalen, boezemfibrilleren en slagader aneurysma’s in de buik. Maar zodra een aantal belangrijke risicofactoren werd meegenomen, zoals leefstijl, voedingspatroon en familiegeschiedenis, bleef alleen een verband met boezemfibrilleren en hartfalen over.
Voor boezemfibrilleren gold: hoe vaker een portie noten werd gegeten, hoe lager het risico. Het risico nam af met 3 procent bij drie keer per maand een portie, met 12 procent bij een of twee keer per week een portie, en met 18 procent, indien noten drie keer of meer per week werden gegeten. Vervolgens bleek nog eens dat elke portie erbij het risico met 4% verlaagde.
De bevindingen waren minder consistent voor hartfalen, al toonde het onderzoek wel aan dat een bescheiden, wekelijkse consumptie van noten het risico met 20 procent verminderde.

Toename van notenconsumptie gewenst

De onderzoekers benadrukten dat het om een observationele studie gaat en dat er geen oorzakelijk verband kan worden vastgesteld. Maar het eten van noten noemden zij een gezonde gewoonte en voor deze groep Zweden gold dat slechts een klein aantal regelmatig (ruim 3.000) of vaak (ruim 1.200) noten at. Zij concludeerden dan ook dat een (kleine) toename in de notenconsumptie vermoedelijk al tot minder gevallen van boezemfibrilleren en hartfalen onder deze groep zou leiden.

Lees het gehele artikel over dit onderwerp op de website van Bonusan.