//Ongezonde voeding slechter voor hersenen dan ondervoeding

Ongezonde voeding slechter voor hersenen dan ondervoeding

2018-02-16T12:33:53+01:00 16 januari 2018|

Resultaten uit een Fins onderzoek liegen er niet om: overdadige consumptie van verzadigde vetten, rood vlees en worst zijn schadelijk voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ook een gebrekkige visconsumptie heeft zijn weerslag. Zo blijkt uit een artikel van Bonusan.

Relatie tussen voeding en IQ

Aan het onderzoek deden 428 jongens en meisjes mee tussen de zes en acht jaar oud. Bij alle kinderen bleek er een direct verband te bestaan tussen voedingsinname en IQ. Hoe meer groente, fruit, vis, onverzadigde vetzuren en vezels werden gegeten, hoe hoger de intelligentiescore. Een minder goede score hield direct verband met een relatief hogere consumptie van rood vlees, worst, verzadigd vet en zout.

Structureel gezond eten heeft meer effect

Hoewel gezonde voedingsmiddelen een positief effect kunnen hebben op de cognitie, benadrukken de onderzoekers dat het verband tussen intelligentiescores en het totale voedingspatroon sterker is dan die tussen intelligentiescores en afzonderlijke voedingsmiddelen. Ofwel: over de gehele linie gezond eten heeft veel meer effect dan af en toe een appeltje mee in de broodtrommel.

Om de situatie in Nederland te schetsen: volgens het CBS haalt van de kinderen tussen vier en twaalf jaar oud ongeveer 30% de norm voor fruit, 33% voor groente en slechts 9% voor vis. In de leeftijdscategorie twaalf tot zestien daalt dit zelfs naar een schamele 14% (fruit), 21% (groente) en 6% (vis).

Het gehele artikel van Bonusan lees je op www.bonusan.nl.