//Transvetten beïnvloeden emotieregulatie

Transvetten beïnvloeden emotieregulatie

2018-01-17T09:26:51+01:00 16 januari 2018|

Transvetten uit koekjes, gebak en snacks blijken niet alleen slecht voor hart en bloedvaten. Nieuw onderzoek laat zien dat ze ook slecht zijn voor de geheugenfunctie, het geestelijk welzijn en de emotieregulatie. Zo blijkt uit een artikel van Bonusan. Tijd om transvetten eindelijk eens te verbieden?

Weinig goeds

Over transvetten valt weinig goeds te melden: de vetzuren uit (gedeeltelijk) geharde plantaardige vetten verhogen het ongunstige LDL-cholesterol, verhogen het triglyceridegehalte in het bloed en werken ontstekingsbevorderend. Transvetten zitten in onder andere koek, gebak en snacks. Ze worden structureel in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekte en een verhoogde mortaliteit.

Onderzoek naar transvetten

In het eerste onderzoek werd gekeken of er een relatie bestaat tussen transvetzuren en emotieregulatie. Een hogere inname van transvetten bleek gerelateerd te zijn aan problemen op het gebied van emotioneel zelfbewustzijn, het herkennen van emoties bij anderen en emotionele zelfregulatie. Een lagere inname van transvetten was daarentegen gerelateerd aan verhoogde positieve en verlaagde negatieve affecten, hetgeen weer duidt op een betere emotieregulatie. Het tweede onderzoek ontdekte een verband tussen de inname van transvetten en een verminderde geheugenfunctie.

In Nederland is er nog geen zicht op een verbod van transvetten. Ook is het hier ondanks de nadelige gezondheidseffecten nog steeds niet verplicht om transvetten op de verpakking te vermelden.

Het gehele artikel van Bonusan lees je op www.bonusan.nl.