//Voeding voor conceptie beïnvloedt gezondheid kind

Voeding voor conceptie beïnvloedt gezondheid kind

2018-06-04T20:29:24+01:00 4 juni 2018|

Als kPNI therapeute adviseer ik je graag voor een optimale voorbereiding op de zwangerschap en start van je kindje. Waarom is dat van belang? In het artikel hieronder van Bonusan wordt dat uitgelegd.

Uit een reviewonderzoek van The Lancet blijkt dat het voedingspatroon van beide ouders voor de conceptie ingrijpende gevolgen kan hebben voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van het kind. Ook heeft het invloed op het risico op chronische ziekten.

Stoppen met roken en geen alcohol meer. Maar dit alleen blijkt niet voldoende om potentiële nadelige gezondheidsinvloeden bij het nageslacht te voorkomen; ook onder andere het voedingspatroon en overgewicht blijken van invloed, zowel van de vrouw als de man.

Onlangs onderzocht

The Lancet publiceerde een nieuw onderzoek gecombineerd met eerdere literatuur. Uit deze review blijkt dat de preconceptieperiode een kritieke periode is, waarin het voedingspatroon en gewicht van beide ouders, ingrijpende gevolgen kan hebben voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van hun kind. Het kan zelfs het risico op chronische ziekten bij kinderen beïnvloeden.

Obesitas bij een of beide ouders correleert met de kans op hartaanvallen, beroertes, immuunziekten en diabetes bij hun nageslacht. Obesitas bij de moeder zou de niveaus van ontsteking en hormonen vermeerderen, wat direct invloed heeft op de ontwikkeling van eicel en embryo. Dit verhoogt de kans op chronische ziekten later in het leven. 
Bij mannen leidt obesitas tot euvels aan het sperma, die geassocieerd zijn met veel van dezelfde aandoeningen. Echter, ook ondervoeding bij de moeder kan leiden tot ontwikkelingsproblemen van haar kinderen.

Helaas is bovenstaand niet alom bekend, terwijl consequenties zich over meerdere generaties kunnen uitstrekken. Twee nieuwe analyses van Britse en Australische vrouwen tussen 18 tot 42 jaar hebben aangetoond dat vrouwen voedingskundig vaak niet voorbereid zijn op zwangerschap. Slechte voeding en obesitas komen veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De verschillen tussen landen met hoge inkomens en met lage inkomens zijn minder duidelijk geworden. Vooral adolescenten hebben vaak een voedingsstijl die bij lange na niet voldoet aan de aanbevelingen. De ijzer- en foliumzuurinname lag bijvoorbeeld bij ongeveer 96 procent van de vrouwen onder de aanbevolen niveaus.

Epigenetische programmering

Het was al aangetoond dat omgevingsinvloeden in het vroege leven impact hebben op de epigenetische programmering voor chronische pathologische aandoeningen. Slechte voeding, milieuvervuiling, psychologische en sociale omstandigheden vallen allen onder de omgevingsinvloeden, die tot op hoge leeftijd merkbaar blijven.

Maar eerder al, in de baarmoeder kan de foetus ongunstig geprogrammeerd zijn door ondervoeding, overvoeding, zwangerschapsdiabetes en inhaalgroei bij de moeder. Dit blijkt te kunnen leiden tot een transgenerationele, levenslang verhoogde gevoeligheid voor obesitas, diabetes type 2, nierziekten en hartproblemen.

Er is echter ook steeds meer bewijs dat spermacellen tijdens specifieke ontwikkelingsmomenten bevattelijk zijn voor omgevingsinvloeden en epigenetische fouten die weer onder invloed staan van onder andere voeding, beweging en sociale factoren. Hier blijkt al dat ook de vaders gezondheid invloed heeft op het nageslacht.

Conclusie

De huidige focus op risicofactoren zoals roken en overmatige alcoholinname blijft belangrijk. Maar het effect van de leefstijl voor conceptie op de levenslange gezondheid van het kind is overtuigend bewezen. Beginnen met micronutriënten-suppletie tijdens de zwangerschap, kan belangrijke nutriëntentekorten bij de moeder corrigeren, maar het is niet voldoende om de gezondheid van het kind fundamenteel te verbeteren.

Er zijn nieuwe richtlijnen nodig die beide ouders qua voeding voorbereiden op zwangerschap. Hierbij is starten voor de bevruchting is belangrijk. Scholen zouden bijvoorbeeld aandacht kunnen besteden aan het voorbereiden, ook voedingskundig, van jongvolwassenen op toekomstig ouderschap. Maar laten we niet vergeten dat een gezonde leefstijl voor deze adolescenten zelf ook van levensbelang is.

Het gehele artikel is ook te lezen op de website van Bonusan.

Meer weten over een optimale voorbereiding op de zwangerschap en start van je kindje? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak. Ik help je graag verder.